Luxturna: genetická slepota už se dá léčit

Foto: byznys.ihned.cz

Genová terapie je jedna z nejdražších léčivých metod

Americká, farmaceutická společnost Spark Therapeutics vytvořila genovou léčbu nazývající Luxturna na genetickou slepotu. Na konci loňského roku byl lék schválen Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Luxturna je jednorázová dávka s lékem, která používá virus k dodávání náhradního genu do retinové tkáně pacientů, jenž se narodili se specifickou mutací způsobující slepotu.

Léčení genetické slepoty má však jeden háček, a to cenu.  Za léčivou látku do jednoho oka zaplatíte v přepočtu 8,8 milionů korun, za dvě ampulky do obou očí tedy lidé utratí 17,6 milionů korun. Výrobní společnost měla v plánu prodávat Luxturnu celkem za 20,7 milionů korun, jelikož se domnívala, že jiná léčba snadno překročí částku 20 milionů korun. Luxturna je ale jednorázová a dlouhotrvající, ne-li celoživotní, léčba, která nevyžaduje žádné užívání řady léků a návštěv lékařů.

Rate this post

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.