Google na žádost klienta musí smazat ve výsledcích vyhledávání odkazy na články informující o jeho osobě

Foto: pixabay.com

Právo na zapomnění už využilo více než 2 miliony lidí

Společnost Google téměř před 4 lety zavedla službu, ve které lze na přání lidí mazat různé odkazy ze serveru. Tuto službu nejvíce využívají celebrity a politici, ale použít ji může kdokoliv. Od jejího zavedení Google dostal zhruba 2,4 milionu žádostí. Někteří se zavedením této služby nesouhlasí, jelikož mají strach, že ji budou nejvíce využívat zločinci a politici, aby z výsledků vyhledávání na Google odstranili nežádoucí odkazy na články.

Pro smazání daného odkazu musí člověk s posláním vyplněné žádosti doložit i digitální kopii platného průkazu totožnosti – občanský či řidičský průkaz. V žádosti je nutné vyplnit osobní údaje plus e-mail, vybrat evropskou zemi, v níž se zákony na žádost vztahují a ve které má být odkaz smazán. Poté musí vyplnit jméno, které chce, aby bylo odstraněno, zaslat webovou adresu odkazu a vyplnit důvod, proč má být stránka z výsledků vyhledávání odstraněna. A vše na úplném závěru stvrdit digitálním podpisem.

Rate this post

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.