Čočky do očí budou měřit cukr v krvi

Foto: commons.wikimedia.org

Už žádné píchání do prstu a následná bolest po vpichu

Lidé trpící cukrovkou se musí pro své pravidelné měření krevního cukru píchat vystřelovací jehlou do prstu, aby mohli po vpichu použít kapku krve, kterou poté dají na speciální papírek a vloží ho do glukometru. Některým pacientům tento způsob nevyhovuje, bolí je prst po vpichu, a tak si raději krevní cukr vůbec neměří. A tím škodí hlavně sami sobě, jelikož jim doktor následně nemůže upravit dávku prášků či inzulinu.

Nová studie probíhající v Jižní Koreji vyvinula mnohem šetrnější metodu na měření cukru v krvi, a to inteligentní čočky do očí, v kterých je zabudovaná průhledná elektronika složená z antény a usměrňovače. V čočce je zabudována i zelená svítící dioda, kterou nositel při nasazení nevidí. Vidět ji může při pohledu do zrcadla. Pokud se hladina krevního cukru zvýší, tak se dioda vypne, čímž upozorňuje nositele na problém. Čočky zatím nebyly testovány na lidech, jen na králících, kteří s nimi však neměli žádné potíže.

Rate this post

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.