Velká Británie se rozhodla zpoplatnit kelímky na kávu

Foto: commons.wikimedia.org

Pokud se lidé v recyklaci nepolepší, jednorázové kelímky se přestanou prodávat

S prodejem jednorázových kelímků na kávu přichází velký problém, a tím je jejich recyklace. Jsou totiž vyrobené z papírového kartonu a tenké plastové vrstvy zajišťující nápoji dlouhodobou vysokou teplotu a pevnost celkového kelímku. Právě tenká plastová vrstva celou recyklaci ztěžuje, jelikož se musí oddělit od kartonu a to je velmi nákladné. Mnoho lidí tento fakt netuší, a tak kelímky vyhazují do tříděného odpadu, a tím postup recyklace ještě více zdražují.

Velká Británie se proto rozhodla kelímky zatím jen zpoplatnit, a jestliže se lidé během 5 let v recyklaci nezlepší, tak i zakázat. Poplatek za jeden kelímek by se měl pohybovat v přepočtu okolo 7 korun, což bude činit zhruba 10 % ceny za kávu. Někteří prodejci (Costa Coffee, Starbucks) vám dokonce dají slevu na kávu v hodnotě 7 korun, jestliže si přinesete vlastní hrnek. Ve Velké Británii je recyklováno okolo 6,2 milionů kelímků z použitých více než 2 miliard.

Rate this post

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.