První zákazníci vyzkoušeli samojezdící taxi

Foto: pixabay.com

Google investoval do autonomních taxíků ve své společnosti Waymo už přes miliardu dolarů. Jejich vývoj a testování je tedy bezpochyby velice nákladné, proto teď s nadšením oznamuje, že jeho samojezdící a samořídící taxíci už vozí první opravdové zákazníky, kteří za tuto službu platí.

Kilometr jízdy vyjde asi na 35 korun. Vše funguje přes mobilní aplikaci, kterou si stáhnete do mobilu a přivoláte si s ní taxi, kam chcete, a přes platbu kreditní kartu, s níž za službu zaplatíte. Waymo je tak první v tomto směru, i když se o něco podobného stejně tak snaží dva konkurenti Uber a Cruise Automation.

Přestože taxi od Waymo, testované v reálném provozu v Americe, přijede a odveze vás skutečně opravdu samo, pro jistotu je za jeho volantem, i když nic nedělající, řidič. Cestující si nové autonomní taxi ve většině případů pochvalují. Je to totiž neobyčejný zážitek, nechat se hodit, kam potřebujete, vozem, který se ovládá sám.

Jízda je sice občas dost pomalá, za to ale bezpečná. Roboauto dopředu hlásí, co bude dělat a kam pojede. Poradí si se všemi dopravními situacemi a zákazník si na rozdíl od živých řidičů může být jist, že auto se všechno snaží dělat co nejlépe a nejbezpečněji.

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.