Za jak dlouho projde člověkem spolknutý předmět?

Foto: pexels.com

Také se vám stalo, že vaše dítě spolklo nějaký malý předmět, se kterým si hrálo anebo ho doma našlo? Pak by pro vás mohlo být užitečné vědět, za jak dlouho projde trávicím traktem, než zase vyjde ven, a zda nezpůsobí dítěti nějaké zdravotní problémy.

Na toto téma dokonce proběhla odborná studie, tedy přesně řečeno pokus, při němž se 6 pediatrů rozhodlo spolknout hlavičku z Lego panáčka. A jak asi dobře tušíte, počítal se uplynulý čas až do chvíle, kdy z nich při stolici vyšla ven.

Výsledkem bylo rozmezí 1 den a kousek až 3 dny a kousek. Je tedy jasné, že zanedlouho se tak stane, pokud spolkne něco podobného, i u vašeho děcka. Ještě nutno dodat, že nikomu ze zkušebních lékařů, vzhledem k hladkému povrchu spolknutého předmětu, se nic nestalo.

Podobný pokus proběhl před více než 40 lety s mincí. I ta bez újmy na zdraví člověkem prošla, v průměru však déle, něco mezi jedním a šesti dny. Pokud se tak stane něco u vašeho dítěte, nemusíte se hned po jednom či dvou dnech zhrozit. Každý předmět totiž prochází různě dlouho. V každém případě nic nezkazíte tím, když se poradíte s lékařem.

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.