Spojené arabské emiráty postaví v Dubaji marťanské město

Foto: pixabay.com

Spojené arabské emiráty se připravují na Mars. V roce 2021 chtějí na rudou planetu dopravit svou sondu s názvem Hope, která by měla být velká zhruba 2 x 3 metry a vážit kolem 1,5 tuny. Ta by nesla kromě kamer a různých zařízení ke sbírání potřebných dat také 3 solární panely potřebné k napájení. Cesta ji při rychlosti až 40 000 km v hodině potrvá asi 200 dní.

Plánovanému vypuštění sondy však už v této době předcházejí přípravy na návštěvu Marsu s lidskou posádkou. O žádném datu se sice nehovoří, nicméně už teď se v Dubaji počítá s výstavbou “města“ za asi 3 miliardy korun skládajícího se z mnoha kopulí, které by se v budoucnu měly stavět i na Marsu.

Lidé v nich budou zkušebně pobývat vždy asi 1 rok, aby se dokonale simuloval pobyt na této vzdálené planetě. Cílem bude také testování různých potřebných materiálů, které by se na Mars dopravily, stejně jako zkoušení různých metod recyklace vody a odpadu anebo pěstování rostlin.

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.