Kočky chápou, kam se člověk dívá, tvrdí výzkum

Foto: reuters.com

Majitelé koček už to určitě dávno vědí, pro všechny ostatní musíme zmínit, že chytří jsou v určitých ohledech dle výzkumů nejenom psi, ale právě i kočky. Vědci v jedné ze svých posledních studií například potvrdili, že kočky umí chápat lidské pohledy. Nehovoříme zde o náladě, ale o očním kontaktu, čili vědí, kam se člověk dívá.

Tým vědců z budapešťské Univerzity Loránda Eötvöse (ELTE) testoval přes 40 koček, a to nikoliv na půdě univerzity, ale u svých páníčků doma. Vše probíhalo pomocí dvou misek s potravou, které byly od sebe odděleny, přičemž kočka měla jen podle hlavy a očí páníčka, na kterou z nich se, ať už dlouze anebo jen nakrátko, podíval, poznat, kde se nachází jídlo.

Kočka k misce ještě ani nevyšla a hlava už byla rovně a oči zase hleděly na ni, takže mnohdy šlo skutečně jen o letmý pohled. I ten však stačil k závěru, že v 70 procentech případů se kočka či kocour rozběhli správným směrem, tedy k misce s jídlem, což je více, než 50 na 50 při pouhé náhodě. Na závěr nutno podotknout, že zkoumání to bylo náročnější, než podobné u psů, protože kočky příliš ochotně nespolupracují.

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.