WhatsApp Messenger chce omezit šíření falešných zpráv

Foto: pexels.com

WhatsApp Messenger umožňující mezi uživateli výměnu zpráv a souborů se snaží omezit šíření fám a nepravd. Tato komunikační služba vlastněná Facebookem zařadila do své nejnovější aktualizace, kterou si stáhnete do mobilu, také novinku v podobě omezeného množství sdílení zprávy, a to z původních 20 na 5 chatů. Tím by se mělo zabránit šíření dezinformací příliš velkou rychlostí.

Každá skupina WhatsAppu může mít aktuálně až 256 členů. Tímto opatřením by měl být dosah šíření 4x nižší, tedy z 5 120 na 1 280 uživatelů. Důvodem aktualizace jsou nepříznivé následky v případě, kdy se fámy a falešné zprávy šíří mezi lidmi v některých zásadních situacích. Příkladem byly etnické nepokoje na Srí Lance anebo třeba manipulace prezidentských voleb v Brazílii.

Vzhledem k tomu, že WhatsApp na světě využívá asi 1,5 miliardy lidí, cítí majitelé této služby povinnost šíření nepravd omezovat. Žádnému z 5 členů, na které je přeposílání zpráv omezeno, ale nikdo nebrání, aby je přeposlalo zase dál dalším 5 členům. I tak by mělo být omezení znatelné, přičemž při testech to bylo o 25 %.

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.