Všechny výrobky by měly být min. 7 let opravitelné

Foto: pexels.com

Všichni to asi dobře znáte, především pak u levnějších spotřebičů, kdy se vám po uplynutí záruční doby, tedy 2 let, na nich něco porouchá. Jen něco přes polovinu produktů lze pak snadno nechat opravit. Druhá část ale většinou putuje do popelnice, protože opravu, tedy rozebrání a zase snadné složení výrobku, znemožňuje jeho navržení, které například nevyužívá šrouby, ale nýty, anebo je s ním vadná součástka napevno spojena, jako třeba baterie u mobilních telefonů.

Tato praxe, kdy se s rozbitím po uplynutí 2 – 3 let počítá už od výroby, by ale měla skončit, nejdéle je v plánu od března roku 2021. Nyní se změny zákonů a nařízení projednávají v EU. Jejich výsledkem by mělo být, že každý výrobek bude možné opravit ještě 7 let po ukončení jeho prodeje. Nároky na vysokou kvalitu a opravitelnost kladou už někteří výrobci a prodejci dnes. Zmiňují se například Tefal, Krups či Rowenta a z prodejců například Alza.

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.