Dlouhé sezení jako příčina předčasné smrti

Foto: pexels.com

Bojíte se létání v letadle, útoku žraloků, klíšťat, drog, alkoholu anebo třeba kouření? Máte obavy, že by vás něco z toho mohlo poslat do rakve o mnoho dříve? O dost závažnějším problémem dnešní doby, který je příčinou předčasných úmrtí, je ale příliš dlouhé sezení, přitom to samo osobně tak nebezpečně nevypadá.

Podle výzkumů si každý člověk kvůli dlouhému sezení může za 24% nárůst pravděpodobnosti smrti zapříčiněnou zdravotními potížemi. Lidé se sedavým zaměstnáním by měli také vědět, že podle americké studie má člověk sedící déle jak 6 hodin o 40 % větší šanci zemřít během následujících 15 let, oproti těm, kteří mají více pohybu a nesedí déle jak 3 hodiny. K tomu další studie tvrdí, že právě sezení je 8x z 10 příčin smrti na mrtvici, infarkt, rakovinu a další.

Přitom stačí tak málo, a to začlenit do svého každodenního života trochu pohybu. Ideální je aspoň 10 000 kroků denně anebo nějaké cvičení. Užitečný je každý krok a každý pohyb. Kdo z časových důvodů nezvládne hodinu denně, lepší stále bude aspoň něco, než vůbec nic.

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.