Google – vyhledávač, překladač, obrázky, mapy, …

Foto: google.com

 

Google (Gůgl)

Společnost Google (čte se: gúgl, nikoliv gugel), jehož zakladateli byli Larry Page a Sergey Bri, má své sídlo v areálu Googleplex ve městě Mountain View v Kalifornii ve Spojených státech amerických. Jeho majitelem je holdingová společnost Alphabet Inc.. Pobočky Googlu jsou téměř po celém světě, od roku 2006 také včetně České republiky, kde má zastoupení v Praze. Ve stejném roce se Google podle odborných studií stal nejdražší značkou světa s hodnotou více jak 66 miliard dolarů.

Jak vznikl název Google?

Google pojmenování samo o sobě neznamená nic, jde o zkomoleninu nebo chcete-li pravopisnou chybu slova Googol. To označuje číslo 10 na stou, tedy jednička a 100 nul, což je obrovské číslo, stejně jako celý Googl.

Google internetový vyhledávač + Google Chrome prohlížeč zdarma v češtině

Google je znám hned z několika hledisek, tím nejvýznamnějším je ale Google internetový vyhledávač. Od toho také vznikly výrazy jako vygooglovat, googlovat nebo třeba vygooglit či googlit, což je podstatně kratší, než sousloví: hledat na internetu ve vyhledávači Google. V současnosti je, a pravděpodobně už navždy zůstane, Google jako vyhledávač světově největší. U jeho zrodu stáli Sergey Brin a Larry Page, to ale ještě netušili, jak tehdy jejich výzkum na Stanfordově univerzitě bude významný.

Na světě jsou pochopitelně i další webové vyhledávače, jako yahoo, lycos, aol, msn, bing, yandex a stovky dalších. Google však využívá téměř polovina lidstva. Jako jednou z mála zemí, kde má Gúgl obrovskou konkurenci, je právě ČR, kde se zhruba půl na půl dělí o zákazníky s internetovým vyhledávačem Seznam.cz. Několik procent u nás ukrajují i další české vyhledávače, jako třeba volny.cz, centrum.cz, atlas.cz a podobně.

V souvislosti s vyhledávačem Googel musíme také zmínit Google Chrome, což je jeden z nejpopulárnějších internetových prohlížečů – google chrome prohlížeč zdarma v češtině. Stáhnout si ho můžete bezplatně.

Google obrázky

Jednou z mnoha funkcí, kterou vyhledávání Google umí, je hledání obrázků. Stejně tak jako hledáte na internetu jakékoliv slovo nebo sousloví, můžete podobně hledat i obrázky. V Google vyhledávači si aktuálně v pravém horním rohu přepnete právě na Obrázky a pak už jen napíšete, jaký chcete hledat. Pokud webové stránky mají některé z fotografií podobně pojmenované, Gúgl vám je nabídne ve výsledcích vyhledávání.

Google překladač (translator) vět a textů online zdarma

Velice užitečným pomocníkem je taktéž Google překlad (google translate), který vám online překládá slova a věty mezi desítkami světových jazyků. Momentálně jich je asi 100 a můžete si mezi nimi libovolně přepínat. Google překladač vám pomůže porozumět překládanému textu, není ale absolutně dokonalý, tudíž jeho věty nemusí v mnoha případech znít tak, jak by je napsal člověk. Google překladač má i funkci mluveného slova, kdy je vám překlad přeříkán nahlas.

Google mapy (Google Maps) plánovač tras online zdarma

Google má ve svých mapách zaneseny snad všechny kouty světa. Ty nejdůležitější jsou dokonce i dokonale ofoceny a zpracovány ve 3D, kdy se doslova můžete procházet po ulicích. Google mapy používají mnohé internetové stránky nebo třeba navigace. Google nabízí jakýsi virtuální glóbus Google Earth (dříve Earth Viewer ) a v něm právě 3D funkci Street View. Užitečné pro všechny budou průzkumy celého světa (google maps.satelitní mapa), stejně jako domácí mapy Google Česká republika.

Google Gmail email (gmail.com) – přihlášení online

Gmail.com je emailová schránka, kterou Google nabízí zdarma. Tak jako můžete mít svou emailovou adresu například na Seznamu či kdekoliv jinde, lze mít emailovou schránku i na Googlu. Přihlášení na gmail probíhá stejně, tedy když zadáte uživatelské jméno a heslo.

www.google.cz (www.google.com) – další služby

Google poskytuje ohromné množství služeb, o nichž se zmíníme jen v podobě názvů. Jde například o: PageRank, Google AdSense, Google Adwords, Google Alerts, Google Analytics, Google Android, Google Answers, Google Apps, Google Desktop Search, Google Directory, Google Disk, Google Groups, Google Images, Google News (google zprávy), Google Product Search Froogle, Google Sites, Google Scholar, Google Tag Manager, Google Web API, Picasa, SketchUp, Google+ a další

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.