Facebook smí využívat data jen se souhlasem uživatelů

Foto: pexels.com

Německý antimonopolní úřad zakázal Facebooku sbírat a propojovat nasbíraná data o svých uživatelích, které získal z jiných služeb. Konkrétním příkladem je Instagram a WhatsApp, které patří taktéž jemu. Pakliže nebudou uživatelská data od zákazníků nasbírána s jejich výslovným souhlasem a zároveň nebude z jejich strany dobrovolně odsouhlaseno využít je na Facebooku, sociální síť Facebook tak učinit nesmí.

Uživatelé WhatsAppu a Instagramu totiž kolikrát dost jasně nerozumí tomu, s čím vlastně dávají souhlas. Špatně je dle německého antimonopolního úřadu i to, že používání WhatsAppu a Instagramu bez uděleného souhlasu ke zpracování a použití dat a údajů není možné. Facebook prý musí povolit užívání všech jeho rozličných služeb každému, ať už souhlas zaškrtne anebo nikoliv.

Jak se dalo očekávat, Facebook s podobným nařízením nesouhlasí a odvolává se na velký konkurenční boj, kterému musí v Německu čelit například ze strany Youtube a Twitteru. Proti verdiktu se může do jednoho měsíce od jeho vydání odvolat k soudu, což prý také učiní.

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.