Vědecká studie míchání piva a vína – co (ne)pít první?

Foto: pexels.com

Ať už máte raději pivo anebo víno, určitě se vám někdy přihodilo, že jste během večera smíchali obojí dohromady a ráno vám nebylo příliš dobře. V tu chvíli vám možná někdo řekl, že jste pili špatně, protože při míchání piva s vínem je důležité pořadí, v jakém je pijete. Traduje se totiž, že správné je pít prvně pivo a až potom víno, jinak budete mít strašnou kocovinu. Je to ale pravda?

Právě to se rozhodli důkladně a pod lékařským dozorem vyzkoumat odborníci z univerzity v Cambridgi, kteří poté své výsledky zveřejnili v odborném časopisu The American Journal of Clinical Nutrition. Během dvou let příprav naverbovali 300 dobrovolníků mezi 19 a 40 roky. Do výzkumu po lékařské kontrole zařadili 90 z nich. Třetina pila první pivo a pak víno. Další třetina obráceně, tedy prvně víno a na to pivo. A třetí skupina pila buď pouze víno anebo pivo.

Každý musel zvládnout téměř 3 půllitry piva a 4 dvoudecky vína. Poté si šli lehnout a čekalo se na ráno, jak každému z nich bude nevolno od žaludku a několik dalších kritérií, které museli dobrovolní opilci vyplnit do dotazníku.

Jak se dalo dle logického úsudku odhadnout už předem, u alkoholu, který se v žaludku nakonec stejnak promíchá, je naprosto jedno, v jakém pořadí ho konzumujete. Stejně nedobře tak dopadli ti, kdo při mixování alkoholu pili první pivo, jako ti, co pili první víno. Zkrátka je to úplně jedno.

 

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.