Hrozí vám při přejezdu zamrzlého Lipna pokuta?

Foto: pexels.com

Lipenská přehrada je unikátní nejenom tím, že se na ní při zamrznutí uměle vytváří několikakilometrová bruslařská dráha, ale také tím, že si přes ni místní lidé anebo turisté, kteří jedou lyžovat do Rakouska, ve svých vozech zkracují cestu mezi Horní Planou a Bližší Lhotou, čímž ušetří spousty času a asi 20 kilometrů jízdy. Někdy se dá napočítat přes 50 aut za hodinu, která riskují propadnutí nepříliš silným a pevným ledem.

Led, po němž jezdí těžká a plně naložená auta, by neměl být slabší než 20 cm, přičemž jako skutečně bezpečné se doporučuje 30 cm a navíc by mělo mrznout a nikoliv být nad nulou. Ne každý se tímto pravidlem ale řídí. Policie na takové řidiče ale nemůže, protože zamrzlé Lipno není pozemní komunikace.

Řidiči tedy riskují pokutu až v případě, že se led prolomí a oni se svým autem zapadnou pod něj do ledové vody. V takovém případě pak platí nemalé peníze za vytažení a k tomu pokutu za znečištění vodní nádrže. Naštěstí se auta ledem nepropadávají příliš často. Bývá to asi 1x za 4 až 5 let, naposledy v roce 2015.

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.