S pitím vody, když není žízeň, se to nemá přehánět

Foto: pixabay.com

Také jste určitě četli anebo slyšeli, že denně by se mělo pít dostatečné množství vody či jiných tekutin, a to až v řádu litrů. Jsou však studie a odborné názory, které říkají, že to není zcela pravda a naopak přespříliš vody může být pro tělo velice škodlivé. Pít by se totiž prý mělo, když má člověk žízeň a nikoliv z donucení do sebe lít o mnoho navíc.

Lidské tělo obsahuje 60 % vody, což znamená, že muž o váze 100 kg v sobě může mít kolem 60 litrů vody anebo žena o váze 50 kg zase 30 litrů. Močí a potem ze sebe každý denně za běžných podmínek dostane přibližně 2 litry vody. Budete-li sportovat anebo se nacházet v pořádném vedru, bude to o něco více.

Tyto tekutiny bychom měli do sebe zpátky zase dostávat, jenže nesmíme zapomínat, že kromě pití je tu také jídlo. I tím přijímáme vodu, jejíž množství závisí pochopitelně na tom, co a kolikrát denně jíme. Odhaduje se, že při běžném stravování přijmeme skrze jídlo více jak půl litru vody a přitom se nemusíme vůbec ničeho napít. Máme-li k obědu například polévku, bude to více, a tak podobně.

Zbylou část vylučované vody bychom měli doplňovat pitím, ale prý v takovém množství, jak máme aktuálně žízeň. Snažit se zbytečně vypít 5 či 10 litrů denně může být pro někoho i život ohrožující.

4/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.