Nic se nemá přehánět, ani amatérské sportování

Foto: pexels.com

Jakýkoliv pohyb bude ve většině případů zdravější, než jen sedět a nedělat nic. Jak už to ale v podobných případech bývá, nic by se nemělo přehánět. Sportovat ano, ale pokud nejste profesionál, měla by se vaše aktivita přibližovat spíše rekreačnímu sportu, jinak můžete nadělat více škody, než užitku anebo si i nepříjemně ublížit.

Podobného názoru jsou i vědci z Londýnské univerzity, kteří na toto téma dělali odbornou studii, která se konkrétně týkala jízdy na kole. Testovaní byli jak profesionální cyklisté, tak amatéři. Oba tyto typy lidí se však do pedálů opírali pěkně svižně, a to 90 otoček za minutu.

Výkonnost svalů u profesionálů se při této rychlosti zvyšovala, kdežto u amatérů to bylo úplně naopak, včetně poškozování svalových vláken. Výsledkem tak bylo potvrzení, že amatéři by se rozhodně při sportovních aktivitách a výkonech neměli snažit přibližovat profesionálům. Jako nejideálnější rychlost se u netrénovaných lidí pohybovala kolem 35 otoček pedálů za 1 minutu.

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.