Kolik se dává spropitné?

Foto: pixabay.com

Dávat v restauracích dýško je naprosto běžná záležitost, i když zvyky jsou napříč celým světem různé. V asijských zemích po vás spropitné ve většině případů požadovat nebudou. Není zde zakořeněno téměř vůbec. Podobně je tomu třeba v Belgii, i když odměnit dobou práci číšníka vám zde rozhodně nikdo zakazovat nebude. Italové jsou zase o něco dál, když si spropitné rovnou započítávají do ceny a dostanete ho vytištěné i s paragonem o zaplacení.

U nás v Čechách je rozdávání dýška běžné, liší se však jeho výše, a to člověk od člověka. Není tedy přesně dáno, kolik by mělo spropitné být. V podstatě ani hosté kolikrát nevědí, co je slušnost, a tak někdy jde o pouhé koruny při zaokrouhlování útraty na desítky, jindy zase o desetikoruny, ale jako standardní slušnost by se mělo brát 10 % z ceny. To však dodržuje asi jen 20 % Čechů. Dobrou zprávou aspoň je, že přibližně tři čtvrtě českých zákazníků nedopočítává pouze koruny, ale přinejmenším desetikoruny, čímž netropí ostudu. Výši dýška pak většinou Češi berou podle zásluh personálu, který vaří anebo je obsluhuje.

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.