Jaký vliv má na člověka jediná marihuanová cigareta?

Foto: pexels.com

Škodí kouření marihuany vašemu zdraví? Na tohle téma může být spousty názorů, největší vypovídající hodnotu však mají odborné studie, které vytvoří závěr až po dokončeném výzkumu. Jeden takový se rozhodl udělat i vědecký tým složený z několika členů různých národností.

Ti zkoumali mladistvé po tom, co je nechali vykouřit jednu anebo dvě marihuanové cigarety. Následně byl zkoumán jejich mozek, přičemž bylo zjištěno, že už takto malé množství má vliv na tvorbu šedé mozkové hmoty, a to především v místech, které mají vliv na strach, emoce, prostorové vnímání a paměť. Nárůst šedé hmoty byl zjištěn ale i jinde v mozku.

Výsledkem vědců tedy je, že už 1 joint má vliv na mozkové změny, přičemž doposud se předpokládalo, že je tomu až po dlouhodobějším užívání konopí. Jak už to ale v podobných situacích bývá, ne každý je s těmito vědeckými závěry za jedno. Zaprvé prý není zcela jasné, jaké škodlivé důsledky nárůst šedé hmoty má. A za druhé, každý z mladíků kolem 15 let, který se výzkumu zúčastnil, prý nikdy marihuanu před tím nekouřil, což může být pravda, ale také nemusí.

 

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.