Stane se součástí výbavy aut alkoholový zámek?

Foto: pixabay.com

Evropský parlament schválil další bezpečnostní prvky, které by se od roku 2022 měli povinně používat ve všech nových automobilech. Jde o takové technologie, které by měly účinně zabraňovat a předcházet smrtelným nehodám. Mezi ně se mimo jiné řadí inteligentní omezovače rychlosti, detekování únavy, parkovací asistenti anebo obdoba černé skříňky, kterou doposud známe z letadel.

Vše uvedené nevznáší ale tolik otazníků, jako plánovaný alkoholový zámek, který by jednoduše řidiči po zjištění alkoholu v dechu zabránil nastartovat motor. Něco podobného už přes 10 let používá v některých svých vozech například Volvo. Přestože je jasné, že návrh je to správný a pro záchranu lidských životů velice užitečný, vůbec není jasné, jak by konkrétně fungoval napříč jednotlivými státy EU a světa.

Každý má totiž jinou zákonnou toleranci alkoholu v krvi, přičemž ČR je s nulovou tolerancí spíše výjimkou. Dovoz aut do jednotlivých členských zemí EU by se tím komplikoval, stejně jako jízda mezi nimi. Zatím se tedy jedná pouze o návrh Evropského parlamentu, o němž budou jednotlivé země teprve jednat.

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.