Konec s podvodnými slevami už se blíží

Foto: pixabay.com

Ve čtvrtek 18. dubna schválil Evropský parlament novelu směrnice o cenách pro konečné spotřebitele. Ta se týká slev, v nichž Češi tak rádi nakupují. Bohužel si však mnohdy neuvědomují, že sleva, jak ji obchodník uvádí, nemusí být ve skutečnosti tak velká, v horším případě pak nemusí být vůbec žádná, přestože se jako sleva tváří.

Některé obchody totiž s oblibou původní cenu na chvíli navýší, aby z ní potom mohli slevu vypočítat. Zákazník tak často nenakoupí například za polovinu, jak může být ve slevě uvedeno, ale třeba jen o pár procent levněji anebo dokonce, pokud obchodník chvilkově cenu zdvojnásobí, za stejnou cenu, která kdysi byla původně.

Uvedené nekalé praktiky by novelou směrnice měly skončit zhruba za dva roky. Od té doby by měla platit přesná pravidla, jak a z čeho lze slevu počítat, tedy například, jak dlouhou dobu musí mít produkt na pultu stanovenou základní cenu, než bude možno následnou upravenou cenu uvádět jako slevu.

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.