Experiment: 15 000 Kč měsíčně, ať už děláte nebo ne!

Foto: pexels.com

Bez práce nejsou koláče, někde ale ano

Nechodit do práce a brát více peněz, než činí minimální mzda v České republice? To by chtěl snad každý! Právě tento zidealizovaný pokus se zhruba před 3 roky rozjel ve Finsku a trval přibližně do konce roku 2018.

Několika stovkám lidí bez práce byly odebrány všechny dávky, místo toho jim však každý měsíc chodí na bankovní účet “mzda“ v přepočtu 15 000 korun, přičemž po dobu trvání experimentu nebudou muset dokazovat, zda si práci hledají nebo už sehnali, ba naopak, mohou si v klidu přivydělávat a vyplácená částka se nesníží ani o haléř.

Tamní vláda se domnívá, že díky tomuto pokusu vzroste zaměstnanost, a tudíž se nakonec vyplácení sociálních dávek sníží. Stejnou metodu zkusilo už několik států, ať už v Evropě, Kanadě nebo Americe, vyplácení peněz na bankovní účet však bylo, na rozdíl od Finska, po vyhledání zaměstnání vždy zrušeno. Nikde ale zatím experiment nebyl zvlášť úspěšný. Buď se nic nezměnilo anebo připravené finanční prostředky na vyplácení “mezd“ jednoduše došly.

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.