Za vitamínové tablety a doplňky zbytečně neutrácejte

Foto: pexels.com

Dopřáváte si s oblibou tabletové potravinové doplňky a multivitaminy, které se dají koupit v drogerii anebo v lékárnách a myslíte si, že s nimi prospíváte svému zdraví a preventivně odháníte více či méně závažné nemoci? Pak byste měli zpozornět, protože podle nedávno publikované studie v odborném časopisu tomu tak vůbec není. Ba dokonce vám tyto doplňky v tabletách mohou více uškodit, než prospět.

Doposud prý nejsou známá žádná vědecká tvrzení, která by tabletové doplňky stravy mohla označit jako vhodnou prevenci různých onemocnění, například srdce či cév. Naopak testy na zhruba milionu lidech ukázaly úplný opak. Například kombinováním vápníku a vitamínu D je riziko infarktu či mrtvice větší.

Dobrou prevencí se prý ukázal běžný jídelníček s přírodním rybím olejem (proti infarktu) a kyselinou listovou (proti mrtvici). Utrácení za tablety jsou prý jen vyhozené peníze. Pro zdraví je také velice přínosné být hubený, tedy například omezit příjem kalorií.

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.