Kolonoskopie a bolest – příprava na vyšetření dovedla lékaře k vyzkoušení zákroku na sobě!

Foto: pixabay.com

Lékař se stal při kolonoskopii svým vlastním pacientem

Většina lidí navštěvuje lékaře, až když mají opravdu nějaké potíže. Poté probíhá řada testů a vyšetření, která mnohokrát nejsou moc příjemná. Jedním z nich je i kolonoskopie, což je vyšetření tlustého střeva pomocí endoskopu (ohebná hadice o průměru ukazováčku s kamerou na jejím konci), který lékař v první řadě musí zavést do konečníku pacienta, a pak pomalu zasunout až do tlustého střeva, aby jej mohl prohlédnout. Ti, kteří kolonoskopii zažili, mohou potvrdit, že to není nic příjemného.

Zástupce primáře proktologického oddělení v šanghajské nemocnice Mudr. Feng Zhuo se rozhodl provést kolonoskopii sám na sobě, ačkoliv vyšetření tlustého střeva vůbec nepotřeboval. Chtěl totiž zjistit, co všechno pacienti při zákroku pociťují a chtěl zlepšit své chirurgické dovednosti, aby mohl být při dalším vyšetření opatrnější, a proto se stal svým vlastním pacientem. Nechal si od zdravotní sestry píchnout léky proti bolesti, zavedl si endoskop do konečníku a provedl tak 15 minutovou kolonoskopii sám na sobě.

Po zákroku vydal Zhuo podrobné poznámky o své zkušenosti a zdůraznil, že lékaři musí kolonoskopii provádět velmi jemně, aby se vyhnuli bolestivým nářkům a výtkám od pacientů. Doporučil také ochucená laxativa (projímadlo), která se pijí několik hodin před zákrokem, aby se pacient mohl řádně vyprázdnit.

 

Rate this post

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.