Umělé oko poštou až do domu!

Foto: pixabay.com

Student přišel na nový způsob výroby očních protéz

Ondřej Vocílka je student brněnské vysoké školy VUT (Vysoké učení technické), který přišel na to, jak rychleji a levněji vyrobit protézu umělého oka. Sám už od dětství nemá levé oko, a proto se výrobou protéz zabývá.

V dnešní době se na výrobu umělých očí používá sklo a akrylát. Oční protéza se nasazuje na nefunkční oko anebo do úplně prázdného očního důlku. Na její výrobě je nejtěžší vytvořit duhovku, než celkový tvar. Ta se totiž kreslí ručně, a jak bude vypadat, zaleží jen na tom, jak ji malíř nakreslí. Vocílka by do budoucna chtěl z procesu výroby malíře úplně vyškrtnout.

Sám si totiž na oční klinice vyfotografoval vlastní zdravé oko, snímky vložil do počítače a ty potom spojil s modelem protézy. Pomocí 3D tiskárny poté hodinu a půl tiskl fotopolymerovou protézu. S použitím vyčesané bavlny vytvořil na oku žilky, které překryl akrylátem a oko měl hotové. Vocílka chce dále fotopolymer (materiál používající se na 3D tisk) vyměnit za biokompatibilní materiál, jenž se využívá třeba na výrobu zubních protéz. V poslední řadě už bude jen testování nových protéz a snad i jejich výroba.

Aktuálně za oční protézu zaplatíte 2 – 3 tisíce korun. Díky novým technologiím je možné, že náklady na ní můžou klesnout až o 1 tisíc korun. A jako další plus bude i možnost doručení umělého oka poštou do vašeho domu, jelikož návrh každé protézy bude zálohován v počítači. Tudíž až bude protéza opotřebovaná, pacient si jen zavolá svému doktorovi, který oko nechá vyrobit i bez dalšího podrobného vyšetření pacienta a zašle mu jej domů.

Rate this post

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.