Někteří lidé bez zraku budou možná vidět!

Foto: pixabay.com

Onemocnění retinitis pigmentosa je slepota, která bude léčitelná

Léčením slepoty se věnuje vědecký tým z Oftalmologické laboratoře z anglické Oxfordské univerzity v čele se Samanthou da Silva. Tým vědců nebude moci dokázat vrátit zrak všem slepcům, ale pouze těm, kterým ztrátu zraku způsobil několikamiliónový úbytek až úplné vymizení fotoreceptorů (buňky vnímající světlo) lemující sítnici. Ostatní nervy nevnímající světlo zůstávají v oku nastálo, proto stačí “pouze“ regenerovat lem sítnice.

Vědci na svůj výzkum použili melanopsin (bílkovina citlivá na světlo), který vložily do virové molekuly, a toto všechno pohromadě poté vložili do sítnic laboratorních myších trpící onemocněním nazývaným retinitis pigmentosa (porucha vedoucí k oslabení funkčnosti sítnice až k úplné ztrátě zraku). Myši byly po více než 12 měsíců pod intenzivním dozorem vědců, kteří s velkou radostí zjistili, že myším zrak i po tak dlouhé době zůstal. Oči s nově získaným melanopsinem mohly vnímat světlo a přenos z oka do mozku fungoval přesně tak, jak má.

Da Silva se svým týmem zkusila ještě další variantu na vrácení zraku. Použila na to elektrickou sítnici. Tato léčba je ale dražší a složitější než ta genetická. Následujícím krokem bude testování genetické léčby na lidech, a pokud budou výsledky testů kladné, tak mnoho slepců bude moci spatřit svět kolem sebe.

Rate this post

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.