V Austrálii už útoky jak v Čelistech hrozit nebudou

Foto: pixabay.com

U pobřeží Austrálie budou létat drony s kamerami, aby ohlašovaly výskyt žraloků

Doposud na australských pobřežích létaly helikoptéry s lidskou posádkou, která sledovala hladinu moře a žraloky mířicí k pláži s koupajícími se lidmi. To se ale v brzké době změní, jelikož během několika dnů budou na zkoušku použity bezpilotní letouny s kamerami od firmy Shark Alert, které pořídí 7 snímků během 60 vteřin na 5 odlišných frekvencích.

A proč místo lidí bude pobřeží hlídat elektrotechnika? Helikoptéry s lidskou posádkou jsou totiž drahé a nepřesné. Posádka nezpozoruje přibližujícího se žraloka na více než 200 metrů, pokud je v hloubce přes 250 centimetrů anebo jestliže se nachází přímo pod vrtulníkem. Kamery takové problémy nemají, dokážou totiž zachytit žraloka až na 9 metrovou vzdálenost pod hladinou a v pozorování jim nebrání ani odlesk Slunce na hladině anebo vlny.

První testování proběhlo už před časem v Kalifornii, kdy kamery sledovaly model 250 centimetrového bílého žraloka, jenž má v Austrálii na svědomí 15 lidských životů během 17 let, a ani jednou nepochybily. Jestliže kamery zaznamenají pohyb žraloka, bezpilotní letoun okamžitě pošle informaci pobřežní hlídce. Dokonce bude i možné varování zaslat na chytré hodinky či telefony lidem poblíž, pokud budou mít staženou určitou aplikaci. Nová technologie nazývající se SharkSpotter dokáže žraloka rozpoznat od delfína, surfaře, rejnoka a jiných mořských živočichů. Letoun má v sobě zabudovaný megafon, který se sám spustí a začne plavce varovat, aby se co nejrychleji dostali z vody na souš.

Rate this post

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.