Nový objev na Měsíci: 50kilometrová jeskyně pod jeho povrchem!

Foto: mixen.eu

Na Měsíci nejsou jen měsíční moře, ale i nově objevená jeskyně

Měsíc je zajímavý pro laiky i vědce. Zatímco laici pozorují většinou jen úplněk Měsíce, vědci se zabývají jeho gravitací, složením a povrchem. Před několika dny dokonce objevili pod jeho povrchem 100 metrů široký a 50 kilometrů dlouhý lávový tunel.

Ten objevila sonda SELENE patřící společnosti JAXA (Japonská vesmírná agentura) díky radarovému systému, jenž umí prozkoumávat i to, co je schované pod povrchem. Nový objev se nachází na přivrácené straně Měsíce v okolí zvaném Marius Hills neboli Mariovy hory.

Vědci z JAXA, a jejich američtí spolupracovníci, myslí, že se tunel na Měsíci nachází už velmi dlouho, a to zhruba přes 3 miliardy let, a vznikl kvůli lávě, která jím před lety tekla a zatuhla. Dokonce se domnívají, že v jeho stěnách může být i naleziště vody a ledu.

Tunel by do budoucna mohl sloužit jako základna pro astronauty a jejich vybavení. Měl by je totiž chránit před radiací, asteroidy a nepříznivými teplotami, které se ve dne a v noci liší zhruba o 300 °C. Přes den teploměr na Měsíci ukazuje okolo 120 °C a v noci klesá až k více než 180 °C. V hloubce asi 100 centimetrů pod povrchem, je teplota neměnná a drží se na -35 °C. Z toho důvodu by měl být tunel velmi užitečný pro budoucí návštěvníky Měsíce.

Rate this post

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.